Beyin İşlem Hızı Nasıl Arttırılır?


Elektronik verilerin alınıp işlendiği cihazlarda işlem hızının arttırılması mümkünken neden beynimizin işlem hızı arttırılmasın ki? Bilim adamları, insan beyninin yeni bir bilgiyi alma, algılama ve depolama işlemlerini yapabilmesi için gereken süreyi kısaltabilmenin yollarını arıyorlar.

Sinirbilimcileri beynin tüm fonksiyonlarını gerçekleştirme hızının arttırılmasının temelinde yatan etkeni şu şekilde açıklıyor. Beyin sinyallerinin hareket etmesini mümkün kılan bağlantıların sayısı ne kadar çok artarsa ve bu bağlantılar ne kadar çok kuvvetlendirilirse beyin işlem hızı da o paralellikte artıyor. Bu bağlantıların oluşmasının ve kuvvetlendirilmesinin, çocukluk yıllarında çok daha hızlı olduğu bir gerçek. Ancak ilerleyen yaşlarda da bu bağlantıları korumak ve çocukluk yılları kadar olmasa da geliştirmek mümkün.

Özetle; beyin işlem hızını arttırmak için beynin verileri işleyecek olan bağlantılarını güncel tutmak ve elimizden geldiğince bu bağları geliştirmek için çabalamak gerekiyor. Beyin işlem hızını arttırmak için yapılması gerekenler, yazımızın devamında…

1. Fiziki Hareket Arttıkça Beyin İşlem Hızı da Artar

Beynimizdeki işlem hızının arttırılabilmesi için öncelikle hücrelerin birbirleri ile iletişime geçen yol sayısını arttırmak gerekiyor. Beynin farklı kısımları arasında ilgi kurarak bir bağ oluşturan bu yapıları birer kablo olarak düşünebiliriz. Elektrik sinyallerinin tıpkı kablolarda taşınması gibi beyin sinyallerimiz de bu kablolar aracılığı ile taşınmaktadır. Beynin sinir dokuları bu kablolardan oluşmakta ve kan damarları ile beslenmektedir.

Kan damarlarının sağlığını olumsuz olarak etkileyen tüm hastalıklar (obezite, yüksek tansiyon ve diyabet gibi) beyin işlem hızını da otomatikman etkilemektedir. Sinir uçlarını oksijen ve glikozdan yoksun bırakmasına sebep olan bu hastalıklara yakalanmamak ve beyin işlem hızını arttırmak için hayatımızda fiziki harekete (spor, egzersiz) gerekli zamanı ayırmamız gerekiyor.

2. Tüketilen Besinler Beyin İşlem Hızını Belirler

Düzenli beslenme ve aynı zamanda da tüketilen besinlerin vitamin, protein, karbonhidrat ve mineral bakımından oranları beyin işlem hızı arttırmak konusunda son derece önemlidir. Omega 3 bakımından zengin olan balıklar (özellikle somon), yaban mersin avokado ve fındık beyin sağlığı açısından tavsiye edilen gıdalar arasındadır.

3. Uyku Düzeni Beyin İşlem Hızında Önemli

Her insan ortalama olarak günlük 7-8 saatlik uykuya ihtiyaç duyar. Bu uyku düzeni sadece fiziki değil aynı zamanda da beyin sağlığı açısından da son derece önemlidir.

Beynimiz, biz uyurken durmaz ve o zaman aralığında da düşünmeye devam eder. Ancak uyku saatlerindeki düşünceler genellikle gün içerisinde öğrendiklerimizi sindirme ve pekiştirme bakımından önemli olan düşünceleri kapsar. O gün duyduğunuz, gördüğünüz şeyler askıda kalmışsa gece uykunuz sırasında o konu ile ilgili bağlar kurulur ve gerekli mercilere o sinyaller gönderilir. Böylece beyninizde yeni yollar oluşurken ileriki dönemlerde daha kestirme şekilde aklınızdaki sorulara cevap bulabilme şansınız olur.

4. Öğrenmeyi Sürdürerek Beyin İşlem Hızını Arttırmak

Yeni şeyler öğrenmek sadece çocuklara mahsus değildir. Yeni bir bilgi duyabilir veya yeni bir haber öğrenebilirsiniz. Hali hazırda sahip olduğunuz bilgilerin üzerine yeni şeyler öğrenmek için yeni yerler keşfedip yeni insanlar ile tanışmayı düşünebilirsiniz. Gezmeyi seven insan değilseniz eğer kitap okuyarak da birçok yeni bilgiyi beyninize işleyebilirsiniz. Öğrendiğiniz her yeni şey ile birlikte beyin hücreleriniz, protein ve yağ kılıfları oluşturacak ve böylelikle de beyin işlem hızını arttırmak mümkün olacaktır.

5. Yenilikleri, Farklılıkları Kabul Etmek ve Değişimlere Hazır Olmak

Hayatı tekdüze yaşamayı bir kenara bırakmamız gerekiyor. İşe giderken kullandığımız sabit yolun dışarısında kullanabileceğimiz başka yol yok mu? Neden her gün aynı yol? Beyin işlem hızımızı arttırabilmek için alışkanlık haline getirdiğimiz anlamsız kalıplarımızı zaman zaman yıkmamız gerekiyor. Beyniniz eğer diş fırçalama eyleminizi hep sağ elle yapmanıza alışık ise arta ara onu şaşırtarak sol ile diş fırçalamayı deneyebilirsiniz. Yapacağınız her değişiklik ile birlikte beyniniz durup düşünmeye zorlanacak ve yeni yolları keşfetmeye hazırlanacaktır. Yeni kurduğu bağların sayısı arttıkça da beyin işlem hızı artmaya başlayacaktır.

6. Enstrüman Çalarak Beyin İşlem Hızını Arttırmak

Beyninizin farklı alanlarını da harekete geçirmek ve o bölgelerde de bağlantılar kurup geliştirmek isterseniz enstrüman çalmayı düşünebilirsiniz. Bir enstrümanı çalarken birden fazla şeye odaklanmak zorunda olursunuz. Beyniniz aynı anda; notaları okumaya, çalmakta olduğunuz müziği dinleyerek kontrol etmeye ve aynı zamanda da enstrümanı çalmak için gerekli olan fiziki hareketlerinizin kontrolünü sağlamaya odaklanır. Aynı anda birden fazla şey ile meşgul olan beyin, kenedini daha hızlı işleme zorlar. Aynı anda daha fazla sayıda işlemi, daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye çalışması ile birlikte de amacınıza ulaşmış olursunuz.

7. Eğlenirken Düşündüren Zeka Oyunlarına Zaman Ayırın

Puzzle oyunları, küpler ve bulmacalar gibi beyninizi çalıştıran ve aynı zamanda da sizi eğlendiren aktiviteler bulabilirsiniz. Beyniniz siz farkında olmadan çalışmaya devam edecek ve zeka oyunlarında ilgilendiği ip uçlarını, çözümleri bulmaya çalışırken siz bunun farkına bile varmayacaksınız. Eğlendirirken düşündüren zeka oyunları derken kastımız asla zorlan uğraştığınız bir oyun değildir. Hobileriniz arasında olan ve onunla uğraşırken zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyeceğiniz, uğraştırırken düşündüren oyunları tercih edebilirsiniz.