İş hayatında saygı görmek, itibar sahibi olmak her çalışan tarafından arzulanan bir durumdur. Bir personelin saygı görmek istemesi doğaldır fakat saygı görmek istiyorsa, saygılı olmayı öğrenmelidir.
İtibar ile saygı birbiriyle doğrudan ilişkisi olan iki kavramdır. İtibar sahibi olunabilmesi için çevrenizdeki personellerin ve takım arkadaşlarınızın size saygı duyması gerekir. İnsanlarda bırakacağınız izlenim, sizlere saygı duymasını ya da duymamasını sağlar. Olumlu etkiler, güvenilir olmak, dürüst bir kişiliğe sahip olmak ve etkili bir lider olarak iş yerinde yer almak, itibar sahibi olmanıza etki eder.
İşini başarılı bir şekilde yapmaya çalışan ve gerekli özeni gösteren, yeterli yetkinlik ve bilgiye sahip olan, çalıştığı iş yerine katkı sağlayan personeller, saygı gören personellerdir. İnsanlar genel olarak saygı ile korkuyu ve saygı ile sempatikliği birbirine karıştırmaktadır. Bir insan sizden korktuğu için size saygı göstermemelidir ya da sizi sempatik bulduğu için… Bu iki kavram arasındaki fark bilinmelidir. Çalışma hayatında saygın olabilmek ve saygı görebilmek için her personelin uygulayabileceği bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler uygulandığı takdirde zaman içerisinde personeller, çevrelerinde saygınlık uyandıracaktır.
Çalışma Hayatında Saygınlık Kazandıran Püf Noktalar
- Görevini hakkıyla yapan, yeterli emeği ve zamanı ayıran kişiler çalışma arkadaşları ve yöneticileri tarafından saygı görür. Yüksek performans, verimlilik ve başarı daima takdir edilecek unsurlardır. Sorumluluk alan, sorumluluklarını başarıyla yerine getiren kişiler de takdir edilir. Dolayısıyla iş hayatında başarılı olmak saygınlık kazanmayı da beraberinde getirir.
- İş hayatında zaman konusunda özenli davranan, işine zamanında gelen ve bitmesi gereken işleri zamanında bitirip teslim eden bir çalışan olmak da iş yerinde saygı görmek için geçerli sebeplerdendir. Zaman yönetimini başarılı bir şekilde yapan çalışanlar, performanslarını da yüksek tutar. Dolayısıyla zaman yönetimi ihmal edilmemelidir.
- Çalıştığı şirketin kuralları çerçevesinde dış görünüşüne her zaman dikkat eden, bakımlı ve şık olan kişiler, aksi davranan çalışanlara göre daha çok saygı görürler.
- İş hayatının altın kuralları arasında çalışma arkadaşlarının hepsine özenli ve aynı seviyede davranmak da vardır. Bu davranış şekli çalışanların ve yöneticilerin daha fazla saygı görmesini sağlar.
- İş yaşamında saygı görmek diğer insanlara yardımcı olmaktan da geçer. Çalışma arkadaşlarına her konuda elinden gelen yardımı esirgemeyen kişiler hem aranan iş arkadaşları hem de saygın çalışanlar olurlar.
- Çalışma hayatında bencillik kesinlikle yer olmayan bir kavramdır. Çalışma arkadaşları ile kurulan ilişkilerde “ben” ile başlayan cümlelerden kaçınmak aranan bir personel olmanın gerekliliklerindendir.
- Saygının doğru iletişimin ilk kuralı olduğundan diğer pek çok yazımızda bahsettik. İş yaşamında var olan kişiler pek çok kişiyle iletişim kurmak durumundadırlar. Tanıştığımız herkesi sevmek zorunda olmadığımız gibi de bir gerçek vardır. Ancak herkese saygı duymak zorunda olduğunu bilen bir çalışan iletişimde sorun da yaşamaz. İletişimin düzgün olması iş yaşamında saygı görebilmenin en önemli kuralıdır.