Özdemir Asaf, 11 Haziran 1923 Ankara doğumludur. 28 Ocak 1981 yılında ise İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur. Cumhuriyet dönemi Türk şairlerden olan Özdemir Asaf’ın asıl adı Halit Özdemir Arun’dur.
Özdemir Asaf’ın Hayatı
Babası olan Mehmet Asaf, Şura-yı Devlet’in kurucularından biridir. Babasının öldüğü 1930 yılında, Özdemir Asaf Galatasaray Lisesi’ne başladı. 1941 yılında henüz 11. sınıfta iken, ek bir sınava girerek, Kabataş Erkek Lisesi’ne geçti. 1942 yılında ise Kabataş Erkek Lisesinden mezun oldu. Hukuk Fakültesi’ni ve İktisat Fakültesi’ni 3. sınıfa kadar okudu ve daha sonra Gazetecilik Fakültesi’ne geçiş yaptı. Bu esnada Tanin ve Zaman gazetelerinde çalıştı ve çeviriler yaptı.
İlk yazısı Servet-i Fünun, Uyanış dergisinde yayımlandı. 1951 yılında ise Asaf, Sanat Basımevi’ni kurdu ve Yuvarlak Masa Yayınları adı altında kitaplarını yayımladı. 1962 yılında Mehmet Ali Aybar öncülüğünde kurulan Temel Hakları Yaşatma Derneği’nin kurucularından biri oldu.
28 Ocak 1981’de hayata gözlerini yuman Özdemir Asaf’ın ilk eşi olan Sabahat Selma Tezakın’dan Seda ismini verdikleri bir kızı oldu. İkinci eşi Yıldız Moran’dan ise Gün, Olgun ve Etkin adında üç oğlu vardır.
Ölümünün ardında yayımlanmamış pek çok şiiri sonraki yıllarda kitaplaştırıldı.
Bazı Şiir Kitapları
- Dünya Kaçtı Gözüme – 1955
- Sen Sen Sen – 1956
- Bir Kapı Önünde – 1957
- Yumuşaklıklar Değil – 1962
- Nasılsın – 1970
- Çiçekleri Yemeyin – 1975
- Ben Değildim – 1978
- Bugün ve Bugün (Yayımlanmamış şiirler) – 1984
- Benden Sonra Mutluluk (Yayımlanmamış şiirler)
- Çiçek Senfonisi (Toplu şiirler) – 2008
- Sen Bana Bakma, Ben Senin Baktığın Yönde Olurum (Kendi sesinden şiirler) – 2012
- Yalnızlığa Övgü (Yalnızlık Paylaşılmaz)
- „Lavinia“
100 Türk Edebiyatçısı, Türkiye 59. Hükumeti Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek yazarların kitaplarının okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle baş vurabilecekleri yazarların kaynak eserleri olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş Türk yazarlar listedir. Özdemir Asaf’da bu 100 yazarın içinde yer alır.
Lavinia Şiirini Hikayesi
Lavinia zarif bir çiçek olsa da ölüm çiçeğidir. Hayalimdeki muhteşem sevgili ise diğer anlamıdır. Hayalindeki muhteşem sevgiliyi bulan Asaf, şiirini Mevhibe Beyat’a yazmıştır. Mevhibe, Güzel Sanatlar Akademisini okuduğu yıllarda döneminin en güzel kadınlarındandı. Aşıkları ise, sanatçılar, yazarlar, gazeteciler ve şairlerdendi. Mevhibe ardında kırık kalp bırakmış olsa bile Asaf’ın yazdığı satırlar, platonik aşkını ölümsüzleştirdi.
Belki şiir yerine aşkları ölümsüz olabilirdi. Çünkü şiir birincili ödülünü aldıktan sonra Asaf, kürsüye çıkıp şiiri onlarca kişiye okudu ama Mevhibe Beyat şiir okunurken orda değildi.
Lavinia
Sana gitme demeyeceğim. / Üşüyorsun ceketimi al. / Günün en güzel saatleri bunlar. / Yanımda kal.
Sana gitme demeyeceğim. / Gene de sen bilirsin. / Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim / İncinirsin.
Sana gitme demeyeceğim, / Ama gitme, Lavinia. / Adını gizleyeceğim / Sen de bilme, Lavinia.
Adını gizledi çünkü Lavinia başkasını seviyordu. Asaf ise bu yüzden gitme diyemiyordu ama ceketimi al derken gideceğinden de emindi. Mevhibe Beyat hiç bilmedi bu aşkı ve bu aşk, şiirin satırlarında ölümsüzleşirken, Özdemir Asaf’ın yüreğinde sıkışıp kaldı.