Hatırlamak mı daha kolaydır yoksa unutmak mı? Beynimiz hangisini daha kolay olarak görür? Hangisi bizler için daha karmaşıktır? Deneyimlerimiz, tecrübelerimiz ve anılarımız varken hangisini yaparken daha çok zorlanırız? Hiç merak ettiniz mi?
Unutmak, hatırlamaya nazaran daha karmaşıktır. Bunun sebebi, beynin bunu bir görev olarak görmemesidir. Hatırlamak ise beyinde bir görev olarak algılanmaktadır. Belli deneyimler, tercihler, olaylar ve durumlar hatırlanabilsin diye beyin bu sorumluluğu üstlenebilmektedir. Fakat bir şeyi unutmayı istediğinizde, beyin hatırlamak konusunda ısrarcı davranır. Bunun sebebi de her ne kadar deneyim elde etmiş olduğunu düşünseniz de beynin öğrenmeye devam etmek istemesidir.
Herhangi bir travmatik olayı zihnimizden temizlemek istediğimizde, büyüleyici bir şekilde sürekli olarak o olayı hatırladığınızı fark edebilirsiniz. Sanki aklınızdan hiç çıkmıyor gibi hissedebilirsiniz. Bunun nedeni yaşadığınız hatıraların bir deneyim oluşturması ve beynin bu deneyimdeki öze odaklanmasıdır.
Hafızanız Kim Olduğunuzu Gösterir
Nörobilim, oldukça farklı bir evrenin kapılarını bizlere açmaktadır. Evrende her şeyin bir sonu vardır. İnsan vücudundaki evren de hafızamızdır. Hafızamız bizlere daima kim olduğumuzu gösterir. Eğer yaşamımızdaki bir bölümü silmek istiyorsak, kendimiz gibi olmayı da unutmamız gerekir. Çünkü yaşadığımız her şey, bizi biz yapmaktadır. Beyin de bu duruma karşı çıkmaktadır. Dolayısıyla yaşadığımız olay her ne ise, her ne kadar hata ve trajedi ise beyin bunu unutmak istemez.
Fakat bu hiçbir zaman unutamayacağımız anlamına da gelmez. Beynimizi unutmaya değil, “hatırlamamaya” yönelik görevlendirme yaptığımız takdirde, yaşadığımız spesifik gerçeklerden uzak kalabiliriz. Bizlere acı veren tüm duyguları, olayları, durumları ve düşünceleri hatırlamayı kesebiliriz. Kimse bir şeyi unutmaz fakat hatırlamayı kesebilir. Bunun için de yapmanız gereken şey yerine yeni anılar koymak ve size o anı hatırlatacak şeylerden uzaklaşmaktır.
Unutmak İçin Bir Zaman Yoktur
Genellikle insanlar, unutabilmek için belli bir zamana ihtiyacı olduklarını söylerler. Oysa bu oldukça yanlıştır. Ne kadar unutmak isterseniz o kadar çok hatırlarsanız.
“Zaman her şeyi iyileştirir.”
“Merak etme, yakında unutacaksın.”
“Her insan unutmaya mahkumdur”
gibi sözler sarf etmek anlamsızdır. Dışarıdan bu sözleri söylemek kolaydır. Fakat zaman geçse de iyileştirmez, hiç kimse istediği zamanda istediği şeyi unutmaz ve insan hiçbir zaman unutmaya mahkum değildir.
“Zaman her şeyi iyileştirecek, bu da geçecek. İnsanlar unutacaktır, – gibi şeyler söylemek işin içerisinde siz olmadığınızda kolaydır, ancak olduğunuzda zaman geçmez, insanlar unutmaz ve kendinizi değişmeyen bir şeyin ortasında bulursunuz.” – John Steinbeck
Bu bir zihin oyunudur. Yapmanız gereken şey, sizi hatırlatmaya teşvik eden şeylerden uzak durmaktır. Unutamazsınız ama hatırlamayı kesebilirsiniz. Eğer beyninize yeni aktiviteler üretme, yeni yerler görme, yeni insanlar tanıma ve yeni şeyler keşfetme şansı verebilirseniz, belli bir seviyede hatırlamayı kesersiniz. Bu nedenle sosyalleşme, oyunun en büyük parçasıdır. İyi bir oyuncu olmak istiyorsanız, yeniliklere kucak açmalısınız.