Hepimiz birçok konuda endişe duyarız ve hepsi gelip geçici şeylerden oluşur. Ancak geçmediği takdirde bütün enerjimizi, mutluluğumuzu, ruhsal ve fiziksel sağlığımızı sömürmeye devam eder. Kalp sorunları, yüksek tansiyon, astım gibi pek çok hastalığın alt nedende stresin yer aldığını biliyor muydunuz?
Ne yaparsak yapalım endişeden tam anlamıyla kurtulamayabiliriz ancak bize olan olumsuz etkilerini azaltmak tam anlamıyla bizim elimizdedir.
„Bir sorunla karşılaştığınızda önce kendinize sorun: En kötüsü ne olabilir? Sonra bunu kabullenmek için hazırlanın. Sonra da en kötüsünü iyileştirmek için harekete geçin!“ – Dale Carnegie
Ortalamalar Yasası Nedir?
Ortalamalar yasası tanımı „Belirli bir sonucun veya olayın belirli zaman dilimleri içinde, olasılığına benzer bir sıklıkta olacağına dair yaygın bir inançtır. Bağlama veya uygulamaya bağlı olarak, geçerli bir sağduyu gözlemi veya olasılığın yanlış anlaşılması olarak düşünülebilir.“ şeklindedir. Yani yaşadığınız olayı ortalamaya vurduğunuz zaman içiniz rahatlayabilir.
Bu konuyu Dale Carnegie, „Stres ve Endişeyle Başa Çıkmanın Yolları“ adını verdiği kitabında bir örnekle açıklamıştır.
Mike adında bir gencin kararları nedeniyle annesinin yaşadığı stresi konu alan örnekte, ortalama yasası sayesinde her şeyin yoluna girdiği paylaşılır.
Mike okulunu bıraktıktan sonra kendi akranlarının yaptığı gibi Amerika Birleşik Devletleri’ni otostop ile gezmeye karar verir. Annesi, Mike’ın bu kararı ile deliye döner ancak Mike her genç gibi kafasına koyduğu şeyi yapmaya odaklanmıştır. Annesi ise Mike’ın başına gelebilecek pek çok şeyi kafasında kurmaya başlar.
Mike’ın otostop yaparken kaçırılabileceğini, öldürülebileceğini, kaza geçirebileceğini, hasta olabileceğini, zarar görebileceğini, kötü insanlarla tanışabileceğini düşünür. Bu düşünceler yüzünden, uyuyamaz, yemek yiyemez, gülemez, kısacası hayattan zevk almayı bırakır. Haftalar boyunca da bu stres zehri ile mutsuzluğuna mutsuzluk katmaya devam eder.
Tüm gün boyunca tek yaptığı şey bütün gün oğlu için endişe duymak olur ve her geçen gün saydığı kötü ihtimaller artmaya daha da korkunç sonlar dahilinde düşünülmeye devam eder.
Annesi bu konuyu yakın bir arkadaşı ile paylaşır ve öğütlerini dinlemek ister. Ortalamalar yasasına hakim bu yakın arkadaş Mike’ın annesine, bunun normal olduğunu ve birçok gencin bunu yaptığını hatırlatır ve ekler. „Kaç tanesinin başına bir şey gelmiş ki?“
Bunun araştırılmaya değer olduğunu belirten arkadaşının öğüdünü dinleyen anne, gazetelerden, polisten ve sosyal medyadan öğrenebileceği tüm bilgileri öğrenir. Elindeki kaynakları incelediğinde ise çoğunlukla sorun olmadan evine dönen çocuklarla karşılaşır. Ortalamalar yasası ile içindeki endişe azalır. Zaman zaman yine stres yaşasa da yasayı kabul etmesi ile zihnini rahatlatmış olur. Endişelenmeyi artık hayatına mal etmeyen annenin hayatı normale döner.
Mike çıktığı otostop serüveninden annesine, evine ve okuluna geri döner. Eğer Mike’ın annesi endişesini, kontrol altına almamış olsaydı ve doğru bir açıya yöneltmiş olmasaydı; kişisel dengesi ve sağlığı olumsuz yönde etkilenebilirdi.
Yaşadığınız şeyler ne olursa olsun, stresinizi ve endişelerinizi doğru yöneltmeli ve kontrol altına almalısınız. Bu konuda ortalamalar yasası oldukça farkındalık yaratabilecek ve sizi güçlü kılabilecek bulgulara sahip.